Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka warstwowa z makaronem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna
makaron kokardki
brokuł

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warstwowa z makaronem

SKŁADNIKI:

* podwójna duza piers kurczaka,
* makaron kokardki - 300g,
* brokul - ok 500-600g,
* pieczarki - 300g,
* pomidorki cherry - 10 sztuk,
* ser zólty, najlepiej o wyraznym smaku - 200g,
* smietana 30% - 250ml,
* jogurt naturalny, gesty - 250ml,
* czosnek - 3 sztuki,
* oregano,
* sól, pieprz ziolowy,
* pieprz naturalny,
* papryka slodka czerwona - 1/2 lyzeczki,
* przyprawa do kurczaka lub inna ulubiona,
* vegeta,
* lyzka masla.

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie wedlug przepisu na opakowaniu. Brokula obrac, umyc i ugotowac na lekko twardo w wodzie z vegeta, dobrze odsaczyc z wody. Pokroic na male czastki, lodyzki drobno pokroic. Brokul nie moze byc rozciapany, musi byc twardawy. Mnie samo gotowanie brokula zajmuje ok 5-7 minut. Piers kurczaka umyc, osuszyc, obrac z wszelkiego tluszczu i zylek. Pokroic w drobna kosteczke i dobrze przyprawic przyprawa do kurczaka lub inna, ulubiona mieszanka. Pieczarki obrac i pokroic w plastry lub gdy sa duze, w pólplastry. Na patelni rozpuscic maslo i podsmazyc na nim przyprawione pieprzem i sola pieczarki. Pomidorki umyc, osuszyc i pokroic kazdego na 4 czesci. Ser zetrzec na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrac i drobno posiekac. Jogurt wymieszac ze smietana, dodac czosnek, papryke slodka, ok lyzeczke oregano, pieprz i troche soli, dokladnie wymieszac. W duzym, zaroodpornym naczyniu ukladac warstwami: polowa ugotowanego makaronu, polowa kosteczek kurczaka, podsmazone pieczarki, polowa brokula, zalac troche mniej niz polowa smietanowo-jogurtowego sosu. Nastepnie ponownie kladziemy warstwe makaronu, kurczaka, brokula i na wierzch kawalki pomidorków. Wszystko zalewamy pozostalym sosem i posypujemy pieprzem, najlepiej swiezo zmielonym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Serem zóltym posypujemy wierzch zapiekanki. Mozna to zrobic tuz przed wstawieniem dania do piekarnika - skórka serowa bedzie wtedy twardawa, ale za to chrupiaca, lub wyjac zapiekanke tuz przed zakonczeniem pieczenia, posypac startym serem, ponownie wstawic na chwile do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut. Smaczne na goraco i na zimno :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 01.02.2012 13:27
Smaczna i kolorowa sałatka.
IZABELA29 21.11.2011 07:58
fajna taka kolorowa
eli_555 27.09.2011 23:22
pychotka
maciek7 14.09.2011 21:57
pycha
monika154 28.05.2011 15:59
pysznosci
monika154 28.05.2011 15:59
pysznosci
monika154 28.05.2011 15:59
pysznosci
angelika14 13.04.2011 11:13
ciekawe - muszę spróbować :)
angelika14 13.04.2011 11:13
ciekawe - muszę spróbować :)
Iwusia 30.03.2011 22:33
wygląda fantastycznie i pewno tak samo smakuje :)
caroline1983 01.03.2011 11:33
ale kolorowo :)
ewasylwia 27.02.2011 17:27
lubię takie zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak