Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykoria z pieczarkami, szpinakiem, serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cykoria 2
szpinak świeży
pieczarki

Przepis i sposób przygotowania na: Cykoria z pieczarkami, szpinakiem, serem

SKŁADNIKI:

* cykoria - 2 dorodne sztuki,
* szpinak swiezy - 35 sredniej wielkosci lisci,
* pieczarki swieze - 3 sztuki sredniej wielkosci,
* pomidorki koktajlowe - 3 sztuki,
* ser zólty - 60g,
* smietana 30% - 80ml,
* musztarda francuska - 2 lyzeczki,
* maslo - lyzeczka,
* sól, pieprz ziolowy,
* pieprz kolorowy swiezo zmielony,
* cukier brazowy lub bialy - 1 lyzka,
* sok z cytryny - 2 lyzki.


PRZYGOTOWANIE:

Cykorie umyc. Za pomoca ostrego, cienkiego noza dokladnie usunac glab ze srodka, który nadaje gorycz podczas gotowania. Aby ulatwic sobie zadanie, mozna najpierw przekroic warzywo wzdluz, a potem wyciac glab. Wlozyc cykorie do garnka, zalac zimna woda (mozna wrzaca), dodac cukier i sok z cytryny, zagotowac. Gotowac bez przykrycia przez 10 minut, po czym dobrze odsaczyc warzywa z wody. Cykorie ulozyc w naczyniu zaroodpornym, wyjac najbardziej wewnetrzne male listki i odrzucic (ja zjadlam :)).Pieczarki dokladnie obrac i drobniutko pokroic. Szpinak przeplukac w zimnej wodzie i odsaczyc, odciac ogonki. Na patelni rozpuscic maslo i dodac pieczarki, które nalezy posypac niewielka iloscia pieprzu ziolowego. Smazyc czesto mieszajac, przez kilka minut, az grzybki beda miekkie. Usmazone grzyby ulozyc na kazdej cykorii, mniej wiecej na calej powierzchni. Na tej samej patelni, na której smazyly sie pieczarki, odparowac szpinak, ktory posypac naprawde niewielka iloscia soli. Przelozyc na warstwe pieczarek. Na szpinak polozyc musztarde francuska. Pomidorki umyc, osuszyc i przekroic kazdego na 4 równe czesci. Na kazda cykorie ulozyc po 3 kawalki pomidorków. Polac smietanka z dodatkiem szczypty soli. Ser zólty pokroic w niewielkie, dosc cienkie paseczki lub krazki. Wstawic do dobrze rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekac przez 10 minut, po czym zostawic jeszcze przez 5 minut w wylaczonym, goracym piekarniku. Podawac na goraco posypane swiezo zmielonym kolorowym pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 16.04.2012 23:28
pychotka
FAFIK 01.12.2011 17:00
aż chce się jeść
eli_555 20.06.2011 23:07
pyszniutka
FAFIK 10.05.2011 22:05
fajne.
agnieszka189 05.04.2011 10:01
rewelacja
Gosia32
Gosia32 27.03.2011 13:18
WYGLĄDA ZACHĘCAJĄCO;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak