Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z piekarnika

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka 1 szkl
drżdże 5 dag
mleko 1/2 szkl
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z piekarnika

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na maśle. Do miski włożyć ziemniaki, dodać cebulę, rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, wymieszać i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie wsypać mąkę, roztarty z solą czosnek, pieprz, wymieszać, pozostawić aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować placuszki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na zloty kolor. Podawać do sosów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 24.02.2014 09:27
pyszne placuszki
Ewelina38 27.11.2013 12:52
ciekawy pomysł, takich jeszcze nie jadłam :)
IlonaAlbertos 21.12.2012 18:28
Fajny pomysł na placki.
Ada-Gaba 19.02.2012 09:27
extra przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak