Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
drożdże 5 dag
kajzerka 3 szt
mleko 2/3 szkl
jajko 3 szt
śmietana 150 ml
sól do smaku
cukier do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć na masę. Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Masę ziemniaczaną połączyć z bułkami, dodać roztarte z cukrem drożdże, sól, żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.02.2013 22:12
Uwielbiam bliny.
Seba 11.09.2012 09:51
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak