Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z wkładką piernikową.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
masło 10 dag
cukier puder 1/2 szkl
mleko 150 ml
żółtko jajek 2 szt
drożdże 2 dag
cukie waniliowy 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
sól do smaku
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z wkładką piernikową.

Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym, dodać cukier, 4 łyżki mąki wymieszać, wlać ciepłe mleko, szczyptę soli i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wsypać pozostałą mąkę, żółtka i dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać roztopione, przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. odłożyć do wyrośnięcia. !/5 ciasta odłożyć dodać do niego śmietanę, kakao i przyprawę do pierników, dokładnie wyrobić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, połowę włożyć do wąskiej brytfanny, położyć spłaszczony wałek z ciasta ciemnego i przykryć jasnym. Pozostawić na 1/2 godziny. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 01.01.2014 17:35
bardzo smakowite połączenie :)
misia53 26.04.2013 11:17
bardzo oryginalne ciasto
Motorek 24.07.2012 13:26
piękne i na pewno smaczne
mirosława4 29.12.2011 15:25
wygląda smakowicie i zapewne tak smakuje:)
Wacław 07.10.2011 15:47
PRZEPYSZNE !
Iwona51
Iwona51 04.09.2011 13:04
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak