Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z brzoskwiniowym oczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dag
cukier 1,5 szkl.
cukier waniliowy 3 szt.
jajko 4 szt.
mąka 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 15 g
brzoskwinie w puszce 1 op.
sok z cytryn 175 ml
twaróg 3 kostki
kremówka 200 ml
kisiel cytrynowy 1 op.
polewa do tortów przezroczysta 2 op.
mąka kartoflana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z brzoskwiniowym oczkiem

Utrzeć masło z 3/4 szkl. cukru, 1 torebką cukru waniliowego, w trakcie ucierania wbijać jajka, wymieszać z maką i proszkiem do pieczenia. Wyłozyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułka blaszce, upiec w temp. 180 stopni około 40 minut. Wystudzić. Brzoskwinie odsączyć. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Pozostały sok zagotować z 2 czubatymi łyżkami cukru, dodać mąkę kartoflaną by zagęścić. Twaróg utrzeć 5 czubatymi łyżkami cukru, dodać suchy kisiel cytrynowy. Śmietaną ubić z resztą cukru waniliowego, wymieszać z twarogiem i wymieszać mieszaniną soku z mąką kartoflaną. Powstały krem rozsmarować na cieście, na nim ułozyć połówki brzoskwiń. Sok z moreli wymieszać z polewą do tortów, zagotować, ostudzić i polać ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 04.04.2011 17:58
no no super
mikrusiak 27.02.2011 13:47
ulalala... brzoskwinki... to coś dla mnie ;D już się oblizuje...;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak