Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi MAKI z karbem i mango

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

algi 4 listki
paluszki krabowe 8 szt
mango 1/3 szt
wasabi 1 szt
ryż do sushi 1 szkl
woda 2 szkl
ocet ryżowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi MAKI z karbem i mango

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na 4/5 listka alg rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). W odległości około 3cm od brzegu układamy paluszki krabowe oraz mango pokrojone w plastry. Po wierzchu kraba smarujemy pastą wasabi. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i dociskając palcami mango i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 12.07.2013 10:59
Wyszły pięknie!
Grażyna13 05.11.2012 22:44
Pyszne :)
bartek8585 28.08.2012 22:26
wyglądają apetycznie
smakowita 06.07.2012 00:16
super !
jogobella231
jogobella231 08.04.2012 22:10
smaczne danie:)
[email protected] 21.03.2012 11:49
musze spróbowac
Małgosia6 27.10.2011 09:08
extra
Magda60 22.09.2011 18:26
apetycznie wyglada
owca441 04.09.2011 16:07
pycha ! ;-)
Ewa111 30.08.2011 14:14
nigdy nie próbowała ,ani nie robiłam sushi,pora wypróbować
PaniMISIOWA 02.04.2011 13:32
używam octu ryżowego taotao. nie sprawdzałam nigdy na nim procentów...
owca441 28.03.2011 19:21
nigdy nie jadlam, wygląda apetycznie
pacpaw 02.03.2011 16:03
ilu procentowego octu ryżowego używasz? A próbowałaś kiedyś może tę zalewę robić na 6% occie winnym?
Danuta8 28.02.2011 09:26
ciekawy przepis
jolajka 27.02.2011 13:03
smakowicie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak