Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki i kartofle duszone w sosie śmietankowo-paprykowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 25 dag
bułka czerstwa 1 szt
mleko 100 ml
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
kartofle duże 4 szt.
sól do smaku
śmietana 200 ml
skrobia kukurydziana 1 łyżka
papryka 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki i kartofle duszone w sosie śmietankowo-paprykowym

Bułkę czerstwą namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do zmielonego mięsa. Czosnek wycisnąć, cebulę pokroić drobno, dodać do mięsa, dodać sól, pieprz i majeranek, wszystko dokładnie wymieszać. Uformować 8 kotlecików, smażyć je na złoto z obu stron. W między czasie podgotować kartofle (5 minut) z 1 łyżeczką soli, wyciągnąć, pokroić w plastry posypać 1 łyżeczką przyprawy do ziemniaków Prymat, wymieszać, poczekać 10 minut, dodać do klopsików, zalać śmietaną, dodać 1 łyżeczkę papryki, dusić 10 minut. 1 łyżkę skrobi rozmieszać z małą ilością wody, dodać do potrawy i dusić dalsze 5 minut. Zostawić na 5 minut pod przykryciem, doprawić sola i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak