Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z mięsnym sosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 30 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mięso mielone 20 dag
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
jajko 1 szt.
czosnek 2 ząbki
zioła 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z mięsnym sosem

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rozgniatamy. Z ziemniaków, jajka i mąki zagniatamy ciasto. Mięso podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, solą i pieprzem. Zasmażamy na patelni, jak będzie usmażone, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku.
Z ciasta ziemniaczanego formujemy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie przez minutę od wypłynięcia. Pyzy podajemy z sosem mięsnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 25.07.2011 12:37
Takie kluski mogę jeść bardzo często. Uwielbiam takie.
Mariusz10 01.06.2011 22:49
smaczne
MAR3STA 15.04.2011 23:42
jetem fanką takich klusek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak