Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski gotowane na parze

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
mleko 1/4 litra
drożdże 2 dag
cukier 5 dag
żółtko jajek 2 sztuki
masło 5 dag
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski gotowane na parze

1. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać mleko rozmieszane z drożdżami i szczyptą soli. Następnie dodać cukier utarty z żółtkami i wyrabiać dodając stopniowo masło. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnice, rozwałkować na grubość ok 2 cm (delikatnie) i wykrawać np. szklanką małe kluseczki i chwilę poczekać aby ponownie trochę podrosły. Jeśli ktoś nie ma specjalnego garnka do gotowania
2. na parze można użyć zwykłego garnka
3. na który zakładamy ściereczkę zamocowaną np. drucikiem(do garnka nalać wody). Gotować ok 5-6min pod przykryciem (ja używam miseczki).Kluski podawać z sosem
4. jagodowym bądź truskawkowym(kompot
5. zagęszczam mąką ziemniaczaną robiąc kisiel).Sos powinien być słodki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna40 01.09.2012 13:31
dietetycznie :)
Katarzyna40 01.09.2012 13:31
dietetycznie :)
ilka_86 03.04.2011 11:21
pyszne są te kluseczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak