Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti carbonara

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 200 g
jaja 2 szt.
boczek wędzony 100 g
cebula 1 szt.
oliwa 1 łyżka
parmezan starty 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara

Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy z łyżką oliwy na patelni. Jaja roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju (dzięki temu makaron nam się nie sklei). Makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do gorącego garnka (w którym go gotowaliśmy). Dodajemy boczek z cebulą, masę jajeczną i parmezan, posypujemy bazylią i mieszamy wszystko razem do czasu aż jajka się zetną (można postawić garnek na małym ogniu i mieszać). Posypujemy parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 08.04.2011 17:16
Bardzo fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak