Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta pekińska zasmażana z boczkiem

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta pekińska 1/2 szt
boczek wędzony 20 dag
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
sól do smaku
przyprawa kucharek do smaku
cukier 1 łyżeczka
ocet 2 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta pekińska zasmażana z boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy się zrumieni wrzucamy na potelnię cebulkę, posypujemy kucharkiem ciągle podsmażając. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, wszystko mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy. Wyjmyjemy zawartość patelni i odstawiamy. Kapustę ( najlepsza jest ta twardsza część) kroimy w paski. Kapustę wrzucamy na patelnie z niewielką ilością oleju, posypujemy lekko solą, mieszamy i smażymy, aż się zmorzy i lekko zrumieni. Wtedy dodajemy przygotowany wcześniej boczek z cebulką i marchewką. Wszystko razem mieszamy trzymamy cały czas na małym ogniu i przyprawiamy pieprzem. Ja lubię tak lekko słodko-kwaśną więc dodaje jeszcze ocet i cukier. Wszystko dobrze wymieszać i dopieo zdjąć z ognia. SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 07.07.2011 13:08
ja tez nie robiłam
Robert10 07.07.2011 09:54
ciekawe, z pekińskiej nie robiłem
wolochski 01.07.2011 22:31
super
Krystyna32 16.03.2011 06:35
ciekawy pomysł
Henryka2 26.02.2011 23:23
Muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak