Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka brata Eustachego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka cielęca 50 dag
boczek wędzony 50 dag
jabłka 2 szt
mleko 1 szkl
szałwia kilka gałązek
masło 4 łyżki
olej 1 łyżka
sok z cytryny
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka brata Eustachego

Wątróbkę umyj, oczyść, pokrój w plastry i włóż na 30 minut do zimnego mleka. Umyj i osusz szałwię. Jabłka umyj, pokrój, wytnij gniazda nasienne, podziel na zgrabne cząstki i obficie skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Usmaż na nim z obu stron na złoto cząstki jabłek, zdejmij z patelni. Osuszone plastry wątróbki oprósz pieprzem. Na każdym połóż plasterek boczku i listki szałwi, zepnij jedną lub dwiema wykałaczkami. Na patelni rozgrzej resztę masła z olejem. Włóż wątróbkę i wolno smaż, aż się zrumieni. Dodaj cząstki jabłek, lekko podgrzej i posól.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak