Wieniec piwny

Wieniec piwny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

  • piwo jasne

  • jaja

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* maka pszenna - 3 szklanki (szkl. o obj. 250ml),
* piwo jasne - szklanka,
* jaja - 4 sztuki,
* olej - szklanka,
* cukier - niepelna szklanka,
* cukier waniliowy - 2 lyzeczki,
* proszek do pieczenia - 2 lyzeczki,
* tluszcz i maka do formy,
* forma na wieniec,
* sok z cytryny - 2 lyzki.
* cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

PRZYGOTOWANIE:

Mikserem ubic jaja z cukrem na puszysta mase. Stopniowo dodawac make, nastepnie proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo wlewac olej. Dokladnie zmiksowac. Na koniec dodac piwo i sok z cytryny, zmiksowac. Forme wysmarowac tluszczem i posypac maka. Wlac ciasto do formy i wstawic do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawic ciasto w zamknietym piekarniku przez 5 minut, po czym wyjac i odstawic w chlodne miejsce. Gdy ciasto ostygnie wyjac je ostroznie z formy i posypac przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z odrobina cukru waniliowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

03.05.2012 11:24
Uwielbiam Twoje wieńce.

tomek18

02.03.2012 07:21
wygląda bardzo ładnie,na pewno też jest smaczny

rjustysia

09.02.2012 12:04
Piękny, wspaniale wyrósł :)

beatkaa153

05.07.2011 18:06
super wygląda

eli_555

10.06.2011 22:21
pychota

Gosia40

27.02.2011 10:48
wspaniale wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat