Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Precle z żurawiną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 55 dag
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier 10 dag
sól 1 łyżeczka
stopione masło 10 dag
jajko 1
woda 1 łyżka
cukier puder do posypania
tłuszcz do blachy
woda letnia 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Precle z żurawiną

12 sztuk

Robot wielofunkcyjny:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę i wsypać ją do miski robota. Dodać drożdże, cynamon, cukier i sól. Wymieszać włączając sprzęt na chwilę. Dodać wodę, masło i żółtko, włączyć robota i na wysokich obrotach zagnieść ciasto. Powinno połączyć się całkowicie - w razie potrzeby dodać trochę wody, zaczynając od 1 łyżki - i stać się gładkie i elastyczne. Wyjąć, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Wyrabianie ręczne:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, cynamon, cukier i sól. Wymieszać, po czym dodać wodę, stopione masło i żółtko. Zagnieść ciasto, po czym przełożyć je na blat i wyrabiać przez ok. 8-10 minut. W razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować 2 blachy, które należy natłuścić albo wyłożyć pergaminem. Nagrzać piekarnik do 230*C.
Wyrośnięte ciasto odgazować naciskając dlonią. Przełożyć na blat, lekko zagnieść przez chwilę i podzielić na 12 równych kawałków. Każdy z nich zrolować na wałeczek długości ok. 60 cm, po czym uformować precle. Układać na blasze po 6 precelków. Białko delikatnie rozbełtać z łyżką wody i posmarować nim precle. Piec ok. 15 minut. Zdjąć z blachy, lekko przestudzić i zanurzyć najlepiej w cukrze pudrze, choć można tylko oprószyć, ale efekt będzie słaby...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 18.09.2013 10:58
muszę spróbować
Ewa111 24.04.2011 19:09
lubię wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe,interesujący przepis
anemon 23.03.2011 08:29
O, przepraszam, coś się najpierw zacięło, a następnie komentarz dodało dwa razy. Przepraszam.
anemon 23.03.2011 08:27
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie, zainteresował mnie ten przepis i zapisałam go sobie do wypróbowania. Lubię drożdżowe wypieki i lubię żurawinę, a tu jeszcze dodatkowo efektowny kształt.
anemon 23.03.2011 08:27
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie, zainteresował mnie ten przepis i zapisałam go sobie do wypróbowania. Lubię drożdżowe wypieki i lubię żurawinę, a tu jeszcze dodatkowo efektowny kształt.
borgia 21.03.2011 23:10
Ach. Przeczytałam dokładnie całość jeszcze raz. Żurawinę z grubsza posiekaną nożem należy dodać przy końcu wyrabiania ciasta. Wyrabiając w robocie należy ciasto już zagniecione wyjąć i po prostu wrobić owoce. Jeszcze raz przepraszam.
borgia 21.03.2011 23:02
Ojej... rzeczywiście. Bardzo Was przepraszam. Żurawiny suszonej ma być 1/2 szklanki. Anemon wielkie dzięki, bo to przecież istotna informacja. Na blogu wpisywałam z pamięci, a tu skopiowałam stamtąd - i niestety tam również muszę wpisać poprawkę. Dopiszę oczywiście do składników.
anemon 21.03.2011 21:18
W nazwie są precle z żurawiną, a w składnikach nie znalazłam żurawiny.
ziutula
ziutula 10.03.2011 23:17
pracochłonne ale warte zjedzenia...
rosik93 08.03.2011 23:46
Poproszę jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak