Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uda na kapuście

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4
kapusta kiszona 1 kg
cebula 1
marchew 1
jabłko 1
sos sojowy jasny 4 łyżki
sos sojowy grzybowy 2 łyżeczki
sos chili 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
masło 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
podgrzybki suszone 2 garści

Przepis i sposób przygotowania na: Uda na kapuście

Grzyby zalałam 1 szkl. wody i gotowałam na małym ogniu ok. 15 min.. Gdy przestygły pokroiłam je w paseczki. 4 duże udka umyłam i osuszyłam. Skropiłam je sosem sojowym jasnym, sosem sojowym grzybowym i sosem chili a następnie posypałam jeszcze papryką słodką i odstawiłam do lodówki na ok. godzinę. Kapustę przesiekałam aby było potem łatwiej jeść. Dużą cebulę obrałam i pokroiłam w kostką. Marchewkę i duże jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam cebulę. Gdy się zeszkliła dodałam marchew z jabłkiem i smażyłam chwilę razem, doprawiłam pieprzem ziołowym a następnie dodałam tę mieszankę do kapusty oraz grzyby razem z wodą, w której się gotowały i wymieszałam.
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam na dnie kapustę z dodatkami a na niej zamarynowane wcześniej udka. Wlałam też resztę pozostałej w misce marynaty. Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piekłam 20 min.. W tym czasie udka z wierzchu zrumieniły się więc zmniejszyłam temp. do 180 st. C, naczynie przykryłam arkuszem folii aluminiowej i piekłam całość dalej przez ok. 80 min.. Podałam z ziemniakami posypane natką pietruszki.

Jak widać na zdjęciach moje udka były bardzo spieczone, ale takie właśnie lubimy :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 05.07.2013 00:35
kłopoty z czytaniem ? przecież wyraźnie napisane, że uda kurczaka :D
Smaczna_B 04.07.2013 19:54
czyje te uda?
SmacznaPyza 09.02.2013 20:32
mocno, ale przyznam, że lubię taką - fakt, że na zdjęciu wyszła bardziej ciemna niż w rzeczywistości :D
Beatris 09.02.2013 14:54
Trochę mocno Ci się skórka przypiekła (przypaliła?).
Anna133 10.07.2012 21:22
my tez jemy prawie spalone :)
andzia123 06.04.2012 20:22
ciekawe
malcik111 22.03.2012 10:57
ciekawa propozycja
BozenA 01.11.2011 15:45
super
Misia90 27.08.2011 10:59
extra
Marysia 27.08.2011 10:43
super
Karolina69 27.08.2011 10:38
fajne
goofy9 12.07.2011 12:18
wyglądają pieknie
IZABELA29 01.03.2011 18:28
pychotka
jolita 01.03.2011 15:43
super
ada12302 28.02.2011 22:51
smakowicie wyglądają
SmacznaPyza 28.02.2011 11:23
Agnieszko, polecam bo mięso pieczone na kapuście jest pyszne i masz od razu jarzynkę :-)
Agnieszka_B 27.02.2011 19:06
Koniecznie muszę wypróbować przepis:)
Gabriela7 27.02.2011 08:44
wygląda apetycznie
iwa643 27.02.2011 08:42
super takie chrupkie zapewne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak