Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą mandarynkową

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mandarynki w puszce w zalewie 800 g
sok pomarańczowy 3 szkl
budyń śmietankowy 2 szt
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 1/4 szkl
herbatniki 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą mandarynkową

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, a po zmiksowaniu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 25-30 minut w temp. 180*C.
Następnie na wystudzony biszkopt układamy mandarynki.
Masa mandarynkowa: w pół szklanki soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy rozpuszczamy budynie i gotujemy chwilę na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt z mandarynkami.
Masa śmietanowa: śmietankę schładzamy w lodówce. Następnie ubijamy ją z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na biszkopt.
Następnie układamy na masie ze śmietany biszkopty zwykłe lub w czekoladzie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 26.09.2012 21:11
extra
Goya 23.06.2012 18:57
mniam
monika154 20.09.2011 12:19
super
ewaa 03.04.2011 13:18
ciasto wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak