Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z gruszkami wg. Pyzy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
jaja 1 sztuka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
gruszki 4-6 sztuk
imbir starty 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
mleko 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z gruszkami wg. Pyzy

Mąkę przesiewamy do miseczki dodajemy starte na tartce jarzynowej masło (82% tłuszczu), jajko, cukier. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Mleko przelewamy do garnuszka. Odlewamy ok. ½ szklanki i rozpuszczamy w tym budyń (duże opakowanie na 3/4 litra mleka)Resztę mleka gotujemy dodając 2 łyżki masła i ok. 6 płaskich łyżek cukru. Jak tylko mleko zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do momentu aż zgęstnieje. odstawimy aby nieco ostygło. W tym czasie wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy oraz brzegi zostawiamy kulkę wielkości mandarynki. Następnie na cieście układamy gruszki obrane i pokrojone w plasterki i ścieramy imbir. Całość zalewamy budyniem. Do pozostałego ciasta dodajemy cynamon a następnie rozwałkowujemy na stole i układamy np. kratkę. Całość pieczemy w 180 stopniach ok. 35-40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknbozka 18.10.2011 11:19
super
Margo1 09.03.2011 17:37
mi też sie podoba z chęcią bym teraz zjadła
ziutula
ziutula 04.03.2011 15:38
smacznego....
cukiereczek 03.03.2011 10:42
Super
cukiereczek 03.03.2011 10:42
Super
Katarzyna/kate1980 26.02.2011 15:50
a jakie pyszne w smaku to ja dziękuję za super przepis
SmacznaPyza 26.02.2011 15:49
bardzo fajne modyfikacje, szczególnie ten imbir mi się podoba :-) bardzo udane ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak