Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kawałkami tuńczyka
Sos wykonujemy następująco:
Na początek przepłukujemy oliwki wodą i rozkrajmy je na pół. Tniemy paprykę w drobną kostkę. Potrzebna nam będzie duża i głęboka patelnia. Wlewamy na nią oliwę z oliwek (ew. olej słonecznikowy). Gdy oliwa się rozgrzeje wrzucamy czosnek. Po ok. minucie dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, kapary i oliwki. Czekamy minutę i wlewamy wino. Po ok. 2 minutach dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Gdy sos jest za gęsty można dodać odrobinę więcej wina lub troszkę wody. Przyprawiamy do smaku solą i przyprawą do dań włoskich. Dodajemy natkę. Zostawiamy na dużym ogniu bez przykrycia.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem. Delikatnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do czasu, aż makaron zrobi się miękki (zależnie od upodobań). Smacznego:)