Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto pijak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 szt
cukier 4 łyżki
mąka 2,5 łyżki
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
Krem:
mleko 450 ml
krem do tortów czekoladowy 2 paczki
masło 1/3 kostki
cukier puder 3 łyżki
galaretka wiśniowa 2 szt
wiśnie bez pestek 1 słoik
herbatniki 4 paczki
czekolada mleczna 1 szt
spirytus 200 ml
rodzynki 2 (w czekoladzie)

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto pijak

Zaczynamy od ciasta.Jajka ubijamy z cukrem aż zbieleje,mąki mieszamy z masą jajeczną i mieszamy..Wykładamy ciasto na blachę i pieczemy 20 min,gdy ciasto wyciągniemy i przestygnie nasączamy je rozwodnionym spirytusem,nie za dużo.Następnie robimy krem.Wiśnie odsączamy z zalewy a z otrzymanego soku i wody około pół litra robimy galaretki,studzimy je i przelewamy do płaskiego naczynia a gdy stężeje kroimy ją w kosteczkę.Czekoladowe kremy ubijamy z mlekiem,dodajemy cukier pięć łyżek spirytusu i miękkie masło,ciągle ubijamy by krem był jednolity.Do kremu wrzucamy kostki galaretki,rodzynki drobno pokrojoną czekoladę,wiśnie i wszystko razem mieszamy.Krem gotowy,wykładamy go na ciasto a na krem nakładamy herbatniki możemy je nasączyć lekko spirytusem.Ciasto owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodowki,po około 2 godzinach polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria14 26.02.2011 15:21
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak