Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

litewskie kołduny doprawione czosnkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 szt.
woda 2/3 szklanki
wołowina 50 dag
smalec 2 łyżki
cebula biała 1 szt.
ząbki czosnku 2-3 szt.
sól
Majeranek suszony Prymat
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: litewskie kołduny doprawione czosnkiem

Przygotuj farsz: Mięso umyj, osusz, drobno posiekaj. Dodaj smalec. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Dodaj do mięsa, ew. dolej kilka łyżek zimnej wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Starannie wyrób.
Zrób ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko. Wlewając cienkim strumieniem wodę, wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Podziel je na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Szklanką powycinaj krążki. Na każdy nałóż porcję farszu. Dokładnie zlep brzegi kołdunów.
Pierogi gotuj 2-3 minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem masła. Wyjmij łyżką cedzakową, starannie osącz. Podawaj polane, np. masłem albo w gorącym rosole.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 13.12.2011 22:09
ciekawy przepis
mala2021 19.10.2011 08:29
warto spróbować
pipi765 01.03.2011 10:37
faktycznie ciekawe zrobie i sie podziele wrazeniami
Sylwia88 26.02.2011 16:07
ciekawa nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak