Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałek

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO CIEMNE
mąka 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 15 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Ciasto jasne:
kasza manna 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 25 dkg
aromat migdałowy 2,5 łyżki
mleko 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałek

Ciasto ciemne:
Wszystkie składnikiciasta wyrobić. Włożyć do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłozyć ciasto na kwadratową blaszkę i delikatnie wyrównać.
Ciasto jasne:
Wszystkie składniki - oprócz mleka - wyrobić. Surowe ułozyć na ciemnym cieście. Wyrównac powierzchnie.
Ciasto piec 40 minut w temp. 180 C. Wyjąć ciasto z piekarnika. Mleko zagotować i gorącym polać równomiernie powierzchnię jeszcze ciepłego ciasta. Zostawić do ostygniecia. Udekorować gotową polewą czekoladową.
Smacznego!!

-->Smak ciasta łatwo zmienić dodając inny aromat zamiast migdałowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 25.09.2012 17:52
Pyszny
Brigitte 07.11.2011 11:04
Genialnie, uwielbiam migdały :)
Haneczka1 23.05.2011 18:09
oj zjadłoby się :)
Patrycja33 21.05.2011 10:55
mniam aż ślinka leci:)
katarzyna124 01.03.2011 15:47
Ciekawe.Napewno do wypróbowania:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak