Przepis i sposób przygotowania na: Ryz---wersja po arabsku
Gdy miesko smakowicie sie zarumieni, wlewamy wode---jak na zupe.Dodajemy przyprawy i gotujemy na duzym gazie, zeby nie oddzielil sie tluszcz od wody--ma byc wszystko jednej konsystencji.
Gdy miesko juz ugotowane (sprawdzamy wciaz stan wody, ktorej musi byc tyle, zeby moc w niej ugotowac ryz )
W razie potrzeby wiecej doprawic, bo ryz nie powinien byc mdly !!!
W osobnym garnku, na odrobinie tluszczu--obojetnie jakiego przesmazamy delikatnie ryz, mieszajac.
Zalewamy go goracym--sosem (bedzie sie\"babolilo\", wlewamy tyle sosu, az przykryje nam dobrze ryz.Zostawiamy na malym ogniu, az do ugotowania ryzu.
Nie trwa to dlugo, bo ryz(nie musi byc basmatti), gotuje sie szybko.
W tym czasie, to juz zalezy od inwencji, przygotowujemy zielona salate z dodatkami, ktore lubicie lub macie pod reka i sosem vinegrete.
Wykladamy ryz na talerz, na wierzchu kladziemy kawalek kurczaka, otaczamy wianuszkiem salaty i mozna--jak kto chce wzbogacic--wianuszkiem z usmazonych pieczarek.