Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryz---wersja po arabsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 szt
cebula 1 szt
masło 1 lyzka
masło klarowne 1 lyzka
sól do smaku
Kolendra cała Prymat 1/2 lyzeczki
cynamon Prymat 1/4 lyzeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 lyzeczka
oliwa 3 lyzki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 lyzeczki
ryż basmati 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ryz---wersja po arabsku

Do garnka wlac oliwe, dodac dwa rodzaje masla.Jak sie roztopi maslo wlozyc udka kurczaka i grubo pokrojona cebule.Smazyc do zrumienienia mieska--uwazac na cebule, zeby sie nie spalila.
Gdy miesko smakowicie sie zarumieni, wlewamy wode---jak na zupe.Dodajemy przyprawy i gotujemy na duzym gazie, zeby nie oddzielil sie tluszcz od wody--ma byc wszystko jednej konsystencji.
Gdy miesko juz ugotowane (sprawdzamy wciaz stan wody, ktorej musi byc tyle, zeby moc w niej ugotowac ryz )
W razie potrzeby wiecej doprawic, bo ryz nie powinien byc mdly !!!
W osobnym garnku, na odrobinie tluszczu--obojetnie jakiego przesmazamy delikatnie ryz, mieszajac.
Zalewamy go goracym--sosem (bedzie sie\"babolilo\", wlewamy tyle sosu, az przykryje nam dobrze ryz.Zostawiamy na malym ogniu, az do ugotowania ryzu.
Nie trwa to dlugo, bo ryz(nie musi byc basmatti), gotuje sie szybko.
W tym czasie, to juz zalezy od inwencji, przygotowujemy zielona salate z dodatkami, ktore lubicie lub macie pod reka i sosem vinegrete.
Wykladamy ryz na talerz, na wierzchu kladziemy kawalek kurczaka, otaczamy wianuszkiem salaty i mozna--jak kto chce wzbogacic--wianuszkiem z usmazonych pieczarek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 06.05.2012 18:58
wyśmienite;)
Barbara40 06.10.2011 21:52
Dziekuje, za mile slowa
bami 30.05.2011 11:02
Wygląda i brzmi naprawdę pysznie :)
Tomek13 02.04.2011 19:09
dobre
Barbara40 26.02.2011 13:04
Tego sie obawialam, ze rozpoczna sie min glupie komentarze, co do nazwy potrawy... No, coz, ten ryz nie ma nic wspolnego z Kadafim, ale, kazdy ma prawo mowic co mu w duszy gra....
MAŁGORZATA108 26.02.2011 11:09
Trzeba go nazwiać \"Rewolucyjny al-Kadaffi\".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak