Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z makiem i orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
mak 1 szkl
drożdże 2 dag
masło 15 dag
cukier puder 1/2 szkl
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
śmietana 1/2 szkl
orzechy arachidowe 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z makiem i orzechami

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru pudru, połączyć ze śmietaną, dodać cukier waniliowy, żółtka, wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać mak,masło, pozostały cukier puder, aromat, posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę z dodatkami i zarobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać ciasteczka. Układać na przygotowaną blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 17.12.2013 14:18
apetyczne ciasteczka
IlonaAlbertos 30.11.2013 20:34
Zapowiadają się smakowicie.
romanrafal
romanrafal 28.10.2012 08:33
podoba mi się przepis,a ciasteczka napewno są pyszne
Iwusia 02.06.2012 22:01
ale muszą być pycha
Maniek2 05.03.2012 07:30
napewno pyszne
MAR3STA 26.02.2011 18:13
koniecznie muszę takie upiec;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak