Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś norweski z grilla w miodzie i sezamie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 100 ml
czosnek 2 ząbki
cytryna 1/2 sztuki
SÓL, ŚWIEŻO ZMIELONY PIEPRZ do smaku
ziarna sezamu 50 gram
miód pllynny 3 łyżki
łosoś filet 800 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś norweski z grilla w miodzie i sezamie

Filet z łososia oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 4 równe części. Czosnek obrać i zmiażdżyć, wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć łososia i odstawić na 20 minut. Ziarna sezamu uprażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Miód rozcieńczyć z odrobiną marynaty. Filet z łososia norweskiego osączyć z marynaty, usunąć czosnek, który łatwo się przypala i ułożyć na grillu. Piec 5 minut skórą do dołu i trzy minuty z drugiej strony. Następnie skórę łososia posmarować miodem i posypać sezamem. Mięso zdjąć z grilla, doprawić solą i pieprzem, podawać z sosem miodowo-sojowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 08.01.2012 17:19
pyszny
Motorek 06.03.2011 10:36
super
Margo1 07.10.2010 07:27
może być wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak