Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojskie żymloki Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duże bułki 20 sztuk
słonina 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
sól do smaku
cynamon Prymat 1 łyżka
suszona krew 10 dkg
solone jelita wieprzowe 20 metrów
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1.5-2 łyżki
boczek 1 kg
Ziele angielskie mielone Prymat 1.5 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Swojskie żymloki Eli

ręczna maszynka do mielenia mięsa
grube białe bawełniane nici kuchenne

Jelita pociąć na 40-50 cm kawałki,przepłukać zimną wodą i moczyć przez 8 godzin.Boczek i słoninę zalać wodą,dodać liście laurowe,ziarenka ziela angielskiego,łyżkę soli i gotować do miękkości na małym ogniu.Bułki (najlepiej z poprzedniego dnia) pokroić w grubsze pół plastry.Miękki boczek i słoninę wyjąć z wywaru,ostudzić i zmielić w maszynce do mięlenia mięsa.Wywar przecedzić,uzupełnić wodą do 3 litrów dodać pomielony boczek ze słoniną,pieprz,mielone ziele angielskie,cynamon,sól,połączyć z pokrojonymi bułkami,dokładnie wymieszać i skosztować czy masa jest dobrze doprawiona (musi być pikantna i dosyć słona,bo podczas parzenia część soli i pieprzu przejdzie do wywaru).Przygotować 1 litr letniej wody i powoli wsypywać suszoną krew ciągle mieszając ręką,żeby nie porobiły się kluchy.Krew wlać do bułek przez gęste sitko i dokładnie wymieszać.Maszynkę skręcić bez sitka i noża,tylko ze ślimakiem i lejkiem do wędlin.Na lejek nakładać kawałek jelita,zawiązać ściśle końcówkę.Do maszynki wkładać masę i kręcąc korbką nadziewać jelita,co jakiś czas przekręcać,tworząc odcinki około 18-20 centymetrów długości i związać koniec jelita.W dużym garnku zagotować wodę,wyłączyć gaz,ostrożnie wkładać żymloki i parzyć (nie gotować) około35-40 minut,w zależności od grubości jelita.Żymloki ostrożnie wyjąć z wywaru,rozłożyć na stole lub blacie i wystudzić.Smacznego!

Ja część żymloków zamroziłam.Żymloki można też włożyć do słoków po dżemie (ściśle,żeby nie było pęcherzyków powietrza) i pasteryzować 35 minut.Dzień później pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 19.08.2013 17:48
Najzdrowsze jedzonko!
noculos 12.01.2012 18:24
dobre, bo swojskie
eduszo
eduszo 18.04.2011 19:15
Uwielbiam swojskie wyroby
Ewa104 26.03.2011 22:22
Nie ma jak swojski,dobry wyrób.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak