Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona szynka duszona w sosie własnym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 0,6 kg
smalec 2 łyżki
cebula 1

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona szynka duszona w sosie własnym

Szynkę marynujemy w marynacie piwnej ( http://www.doradcasmaku.pl/przepis/109794/marynata-piwna-do-szynki.html ) ok. 24h. Następnie kroimy ją w plastry grubości ok. 1,5 cm i wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na dużym ogniu na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy do garnuszka, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni wraz z tłuszczem przerzucamy wszystko do szynki, zalewamy bulionem rozrobionym w 1,5 szklance wody i dusimy na małym ogniu do momentu, gdy sos osiągnie pożądaną gęstość (zagęszczamy mąką). Można ewentualnie do duszenia dodać trochę marynaty w której marynowaliśmy szynkę. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 17.11.2012 18:05
To by mi smakowało :)
Norgiusz 12.03.2011 07:50
dobre
Wafelek2601 04.03.2011 08:43
aż się chce jeść człowiekowi.
Iwona51
Iwona51 28.02.2011 22:35
pycha
IZABELA29 26.02.2011 14:03
smacznie
ben-ka 26.02.2011 11:08
Smakowite mięsko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak