Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny piernik

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier 150 g
miód 300g
mąka 2 szklanki
jajko 3
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rum 2 łyżki
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżeczka
orzechy włoskie 200 g łuskane

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny piernik

Najpierw oddzielamy białka od żółtek , najpierw ucieramy żółtka z cukrem , masłem , miodem , stopniowo dodaje y do nich mąkę wymieszaną z proszkiem i wyrabiamy wszystko na ładna masę , następnie dodajemy do tego jeszcze rum, przyprawę do piernika , posiekane orzechy , skórkę a na koniec sztywną pianę , delikatnie mieszamy , potem przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do 60 minut w 180 st a jak wyjmiemy to dekorujemy według własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 17.07.2012 21:12
smaczny
babcia
babcia 17.07.2012 21:12
smaczny
Kate131 09.06.2012 08:40
bardzo dobry
smakoszek 18.11.2011 10:52
pyszniutki
ElizaT 27.03.2011 15:48
piernik bardzo dobry
MAR3STA 28.02.2011 18:22
pyszny, uwielbiam pierniki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak