Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z boczkiem i mozzarellą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 3 szt.
olej 1 łyżka
cukinia 1/2 szt.
mozzarella 15 dag
cebula czerwona 1 szt.
masło 2 łyżki
sól
Majeranek suszony Prymat
boczek 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z boczkiem i mozzarellą

Przygotuj farsz: Cebulę obierz, posiekaj. Cukinię umyj, osusz. Razem z mozzarellą i boczkiem potnij w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę, dołóż boczek. Smaż 3-4 minuty. Dodaj pokrojoną cukinię i krótko razem podsmaż. Zdejmij z ognia. Przestudź. Wsyp mozzarellę, przemieszaj. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Zrób ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wlej do niego olej. wbij jajka i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Z placków szklanką powycinaj krążki. Nałóż po porcji farszu. Złóż na pół i mocno zlep brzegi. Pierogi partiami wrzucaj na posolony wrzątek. Gotuj minutę od chwili wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 30.09.2011 22:52
uwielbiam pierożki z różnym farszem!!!
ankaryba 06.07.2011 00:37
świetne;)
Krystyna32 25.05.2011 09:08
świetny pomysł
pawel6 26.02.2011 07:09
ciekawy farsz do pierogów:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak