Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulchny piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 1 szkl.
miód płynny 1 szkl.
olej 4 łyżki
mąka 3,5 szklanki
sól 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
rodzynki 1/2 szkl.
margaryna 2 łyżki
mąka do posypania 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki
orzechy włoskie 1/2 posiekane
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kawa 1/2 (mocna, zaparzona)

Przepis i sposób przygotowania na: pulchny piernik

Bakalie wymieszać z 1 łyżka maki. $ jajka ubić z cukrem do białości, dodać kawę, miód i olej, wymieszać. Mąke wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika, stopniowo dodawać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Dodać orzechy i rodzynki. Wlać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypaną mąką. Wstawic do piekarnika o temp. 180 stopni, piec 1 godzine. Przestudzić, przykryć miską, podawać 2 dni po upieczeniu posypanego cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 13.10.2011 08:42
świetny przepis
Marybeth
Marybeth 28.07.2011 11:58
Lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak