Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 5 szt
masło 10 dag
mięso pieczone 1/2 kg
cebula 1 szt
śmietana 1/2 szkl
smalec 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z mięsem

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać 4 żółtka, masło i ucierać na puszystą masę. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Cebulę posiekać, podsmażyć na smalcu. Mięso zemleć w maszynce, dodać cebulę, jajko, śmietanę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Foremkę do bab posmarować tłuszczem, wyłożyć 1/3 ciasta ziemniaczanego, połowę farszu, następną porcję ciasta, pozostały farsz i resztę ciasta. Babkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 11.04.2013 15:53
świetny przepis
Seba 18.10.2012 13:08
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak