Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet francuski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mleko 1 łyżka
masło 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet francuski

W kubku rozbijamy jajko z dodatkiem mleka, doprawić solą, pieprzem. Bardzo mocno rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Gdy masło zacznie skwierczeć, wlać jajka równomiernie na całą patelnię. Po minucie, gdy powierzchnia omletu przestanie być płynna, ale będzie jeszcze lekko lepka, a spód będzie ładnie przyrumieniony, omlet jest gotowy. W trakcie smażenia poruszać patelnią, aby omlet nie przywarł, ewentualnie podhaczyć nożem. Omlet zsunąć na talerz i nadziać czym kto lubi. Np szpinakiem, groszkiem, papryka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Teresa19 15.12.2011 16:26
ciekawy
misia53 17.03.2011 18:38
Na moją dietkę zrobię sobie taki omlecik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak