Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki duszone w sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
papryka 2 szt
cebula 2 szt
boczek wędzony 10 dag
olej 2 łyżki
pomidory 1 kg
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżeczki
szczypiorek usiekany 2 łyżki
bulion drobiowy 1 szkl
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki duszone w sosie

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować około 5-7 minut, odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, skwarki włożyć do ziemniaków. Na tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną w zapałkę paprykę. Ziemniaki oprószyć przyprawą i pieprzem, wyłożyć cebulę z papryką, podlać bulionem, posypać pokrojonymi w kostkę pomidorami. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 29.12.2013 17:32
bardzo pożywne danie !
IlonaAlbertos 01.04.2013 16:38
Fajny pomysł na ziemniaki.
MAR3STA 25.02.2011 19:16
smaczne te ziemniaczki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak