Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowo-szpinakowa.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw
szpinak mrożony
bulion warzywny

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowo-szpinakowa.

Składniki:
* 1 słoiczek o poj. ok.150 ml szczawiu pasteryzowanego (ja robię wg.przepisu Pyzy)
* 15 dag mrożonego szpinaku z czosnkiem
* ok.1,5 litra bulionu warzywnego z kawałkami marchewki,pietruszki,selera
* pieprz,sól
* 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
* grzanki
* 3 jajka

Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać.
Bulion zagotować, włożyć zawartość słoiczka ze szczawiem i mrożony szpinak, zagotować.Doprawić solą i pieprzem.Gotować ok.5 minut, odstawić.Zmiksować zupę blenderem.
Jogurt naturalny zahartować gorącą zupą (tj. wlewać cienką strużką ok.150 ml zupy do jogurtu, intensywnie mieszając.Wlać całość do pozostałej zupy i wymieszać, nie gotować.Ew. mocno podgrzać.
Na grzanki użyłam zwykłego białego chleba, bo akurat taki miałam pod ręką.Kromki pokroiłam na małe kwadraty,cieniutko posmarowałam masłem i posypałam startym żółtym serem.Zapiekłam w 200 stopniach kilka minut,aż ser się rozpuścił.
Do każdego talerza włożyć przekrojone na pół jajko,wlać zupę.Grzanki podać oddzielnie i zaraz konsumować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 16.10.2011 08:24
Szczaw i szpinak? Bardzo ciekawe.
ben-ka 25.07.2011 12:37
też nie jadłam takiego połącznia ale myslę,że warto spróbować:)
SmacznaPyza 12.03.2011 08:51
ciekawe połączenie - za szpinakiem nie przepadam, ale ze szczawiem czyli na kwaśno może być smacznie :-)
Adamorek 25.02.2011 18:56
dobre
aginaa 25.02.2011 15:28
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak