Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowo-szpinakowa.
* 1 słoiczek o poj. ok.150 ml szczawiu pasteryzowanego (ja robię wg.przepisu Pyzy)
* 15 dag mrożonego szpinaku z czosnkiem
* ok.1,5 litra bulionu warzywnego z kawałkami marchewki,pietruszki,selera
* pieprz,sól
* 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
* grzanki
* 3 jajka
Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać.
Bulion zagotować, włożyć zawartość słoiczka ze szczawiem i mrożony szpinak, zagotować.Doprawić solą i pieprzem.Gotować ok.5 minut, odstawić.Zmiksować zupę blenderem.
Jogurt naturalny zahartować gorącą zupą (tj. wlewać cienką strużką ok.150 ml zupy do jogurtu, intensywnie mieszając.Wlać całość do pozostałej zupy i wymieszać, nie gotować.Ew. mocno podgrzać.
Na grzanki użyłam zwykłego białego chleba, bo akurat taki miałam pod ręką.Kromki pokroiłam na małe kwadraty,cieniutko posmarowałam masłem i posypałam startym żółtym serem.Zapiekłam w 200 stopniach kilka minut,aż ser się rozpuścił.
Do każdego talerza włożyć przekrojone na pół jajko,wlać zupę.Grzanki podać oddzielnie i zaraz konsumować.