Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańska paella z Walencji

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 40 dag
udka z kurczaka 3 szt
szynka 30 dag
pomidory krojone z puszki 1 puszka
krewetki mrożone 20 dag
mule z puszki 20 dag
cebula biała 1 sztuka
ząbek czosnku 3 sztuki
Szafran nitki Prymat 2 szczypta
papryka czerwona 1 sztuka
zielony groszek 1 szklanka
natka pietruszki 2 łyżki
oliwa 125 ml
pieprz do smaku
sól do smaku
papryka zielona 1 sztuka
bulion 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańska paella z Walencji

Szafran moczymy z łyżce gorącej wody .Udka z kurczaka dzielimy na pół w miejscu gdzie znajduje się kostka. Smażymy na dużej patelni aż nabiorą złotego koloru .Przekładamy je na talerz i przykrywamy drugim .Na oliwie z jego smażenia wrzucamy pokrojoną w paski szynkę lub inną dowolna kiełbasę. Następnie dodajemy cebule pokrojona w kostkę .Smażymy chwilę .Dodajemy opłukany ryż .Następnie wlewamy bulion ,szafran i zmiksowane pomidory z puszki .Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwile .
Na ryżu układamy kawałki udek i pokrojoną w paski paprykę .Ogrzewamy na patelni na średnim ogniu około 20 minut tak by potrawa nie wrzała . Na koniec dosypujemy mrożony groszek i rozkładamy krewetki i mule . Jesli cały płyn z bulionu się wchłoną w potrawę dolewamy trochę gorącej wody ,przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika .Po 5 minutach wyłączyć piekarnik i zostawiamy danie na 10 minut ,żeby doszła . Danie podajemy w naczyniu ,w którym je przygotowywaliśmy i na koniec posypujemy posiekana natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 17.01.2012 20:46
szkoda, ze bez zdjęcia
Ewelina45 25.02.2011 09:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak