Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z ziemniakami i jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
jabłka 1/2 kg
cebula biała 1 szt.
śmietana 200 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
masło do formy 2 łyżka
ser gouda 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z ziemniakami i jabłkami

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w krążki.
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Śmietanę oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na dnie ułóż połowę ziemniaków, na nich jabłka i cebulę. Przykryj pozostałymi ziemniakami. Zalej śmietaną, posyp startym serem. Zapiekaj ok. 50 minut w temp. 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz17 27.06.2012 22:03
pycha
iza15 05.10.2011 19:18
smaczne
daria899 07.04.2011 17:54
super
ziutula
ziutula 25.02.2011 23:01
smacznego....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak