Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z tarniny

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoców tarniny 1,5 kg
spirytusu 95% 1 litr
woda 0,5 litra
Goździki całe Prymat 6 sztuk
suszonych jagód jałowca 10 sztuk
cukier 15 dag
miód 10 łyzek
spirytus 1 1
woda 1 szklanka
sok z cytryny 0,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z tarniny

Owoce tarniny umyć i dokładnie osuszyć, zamrozić na co najmniej 2 tygodnie. Zamrożone owoce wsypać do słoja zalać mieszaniną 1 litra spirytusu i 1/2 litra wody. Zostawić na 3 miesiące i raz na tydzień poruszać słojem. Potem zlać nalew, owoce odcisnąć wlać 1/2 litra wody i zostawić na tydzień. Zlać i bardzo mocno odcisnąć. Do drugiego słoika włożyć goździki i jałowiec (lekko rozgnieciony), sok z cytryny, cukier miód i zalać to szklanką spirytusu i szklanką wody. Zostawić na 2 tygodnie potrząsać słojem aby się cukier i miód rozpuścił. Zlać. Połączyć oba nalewy i odstawić na co najmniej 1/2 roku a najlepsza jest po 2 latach. Owoce tarniny, które rosły w słońcu wymagają mniej cukru. Trzeba próbować ale nie owoc, a nalewkę. Owoce są zawsze kwaśne i cierpkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 29.08.2011 12:04
muszę postarać się o tarki, kiedyś sama znalazłam na skraju lasu. Z tego przepisu pownna być dobra nalewka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak