Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada deserowa 20 dag
masło 20 dag
jajko 5 szt
cukier puder 5 łyżek
mąka 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
polewa czekoladowa 1 szt
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i przestudzoną czekoladę ciągle ucierając. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i białka dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Średniej wielkości brytfannę wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta. Ciasto wyłożyć do brytfanny, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 08.08.2013 22:05
Apetyczne.
gottrina 06.02.2012 19:11
smaczne ciasto
Wafelek2601 04.07.2011 00:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak