Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki Marcińskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 100 g
masa makowa 500 g
cukier 2łyżki
mleko 1 szklanka
jajko
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki Marcińskie

Mleko podgrzać i do mleka dodać 2 łyżeczki cukru , pokruszone drożdże , kiedy rozczyn urośnie , dodajemy go do mąki, następnie wbijamy jajko, cukier , masło i wyrabiamy . Potem wałkujemy to ciasto i wycinamy trójkąty , smarujemy masą makową zwijamy i formujemy rogaliki pozostawiamy je gotowe do wyrośnięcia i smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka . Gdy rogaliki jak zauważymy że troszkę podrosły to wkładamy je do gorącego piekarnika na 25 minut. a potem to już polewamy lurem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 13.09.2012 13:17
fajne
ElizaT 24.02.2011 23:33
boskie są
matii6 24.02.2011 13:32
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak