Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka francuskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 2 kostki
śmietana gęsta 2 szklanki
białko 2 szt
wódka 1 kieliszek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka francuskie

Mąkę siekamy z margaryną i śmietaną do momentu aż grudki tłuszczu będą mniejsze niż pół centymetra,następnie dodajemy alkohol i szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki.Po schłodzeniu wałkujemy porcjami do grubości p,ół centymetra,wycinamy ozdobne prostokąciki, każdy moczymy w rozbitym białku i sypiemy cukrem pudrem.Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku 10 min.Upieczone ciasteczka przekładamy dowolnym kremem żeby się lepiej sklejamy zwilżamy je alkoholem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 30.05.2011 09:36
uwielbiam francuskie ciasto
Krystyna32 27.05.2011 07:23
pyszne
misiek123 14.04.2011 19:07
też robię ale inne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak