Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wielkanocna babka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 7 szt
masło 1/3 kostki
drożdże 10 dkg
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: wielkanocna babka

Żółtka ucieramy z cukrem,wlewamy wcześniej ugotowane mleko z rozprowadzonymi drożdżami,dodajemy mąkę,dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto urośnie powinno być dwa razy takie dodajemy stopione masło i wyrabiamy dość długo ok 30 min,można się zmieniać z partnerem.Nakładamy do formy mogą być też foremki posmarowane tłuszczem do 1/3 ich wysokości i znowu zostawiamy do wyrośnięcia.Gdy w końcu wyrośnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50 min w 160 stopniach.Posypujemy cukrem pudrem.Z białek które nam zostały można wykorzystać robiąc beziki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 16.07.2011 08:49
uwielbiam babki
Kuchareczekjeden 10.06.2011 06:32
smaczna babka
Justyna Jussstiii 09.06.2011 00:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak