Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka owsiane

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 18 dag
margaryna 12 dag
mąka 42 dag
cukier 15 dag
jajko 3 sztuka
cukier waniliowy 2 sztuki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
płatki owsiane 2 szklanki
dżem 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiane

Smalec i margarynę utrzeć z cukrem oraz jajkami na krem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Ciasto jest dość luźne, więc dłońmi maczanymi w wodzie formować niewielkie kulki i obtoczyć je w płatkach, kładąc na blaszkę delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego ciastka zrobić wgłębienie (najlepiej trzonkiem drewnianej pałki,maczanym w wodzie)i napełnić je dżemem. Piec w temp 170-180 st na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 23.02.2012 18:21
Pyszności:):)
jogobella23 03.02.2012 08:52
super
Ania67 19.03.2011 08:19
Uwielbiam je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak