Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyk z brokułami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier brązowy 1 łyżka
brokuły 40 dag
marchewka 25 dag
seler naciowy 20 dag
filet z indyka 50 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt.
cebula biała 1 szt.
olej 2 łyżki
zielone papryczki chili 2-3 szt.
bulion drobiowy 300 ml
sos sojowy 2 łyżki
sos rybny 4 łyżki
sól
ryż kleisty 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: indyk z brokułami

Ryż opłucz, wsyp do 400 ml osolonego wrzątku. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Brokuły podziel na różyczki, włóż do osolonego wrzątku, gotuj 4 minuty, odsącz.
Filet z indyka pokrój w grubą kostkę. Przełóż do maski, oprósz mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim mięso. Dołóż posiekany czosnek i cebulę uraz pokrojoną w słupki marchewkę. Smaż 2 minuty. Dołóż pokrojony ukośnie seler. Oprósz solą i pieprzem. Posyp cukrem i smaż, aż się lekko skarmelizuje. Dodaj plasterki chili i brokuły. Wlej bulion, sos sojowy i sos rybny. Doprowadź do wrzenia, gotuj 2 minuty. Potrawkę podawaj z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anika711 05.09.2012 21:16
super danie obiadowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak