Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron wstążki zapiekany ze szpinakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron wstążki 1/3 op.
margaryna 2 łyżka
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
mrożony szpinak 15 dag
mąka 1/2 łyżeczka
śmietana 3 łyżki
sól,gałka muszkatałowa do smaku
ser żółty 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: makaron wstążki zapiekany ze szpinakiem

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką margaryny, włożyć makaron. Cebulę i czosnek drobno posiekać i udusić na 1 łyżce margaryny, nie rumienić, dodać szpinak i rozmrozić powoli na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić szpinak. Gotować 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą i gałką muszkatałową. Masę ułożyć na makaronie. Na szpinak zetrzeć żółty ser i zapiec w temp. 180 stopni-termoobieg około 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzyna124 26.10.2011 08:45
bardzo fajne danie dla szpinakożerców i makaronożerców, czyli mnie:)
bejciu24 23.02.2011 19:51
fajny przepis
Henryka2 23.02.2011 17:50
Ciekawe danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak