Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
masło 15 dag
margaryna 15 dag
cukier puder 15 dag
żółtko jajek 5 szt
tłuszcz
śliwki
budyń śmietankowy 1 opak
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i cukier, dokładnie posiekać nożem, następnie dodać żółtka, zarobić ciasto nożem i zagnieść ręką, włożyć do miseczki i odstawić na godzinę do lodówki.
Blaszkę do ciasta wysmarować tłuszczem.
Połowę ciasta zetrzeć na blachę, ułożyć na cieście śliwki, wylać ugotowany budyń przygotowany według przepisu na opakowaniu, tylko z mniejszą ilością mleka, na budyń zetrzeć drugą część ciasta.
Ciasto włożyć do piekarnika, piec 35 minut w 180 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gonia555 02.05.2011 20:19
przepyszne- polecam gorąco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak