Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kremem i owocami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
masło zimne 2/3 kostki
cukier 1/2 szkl
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta
masło 1/4 kostki
cukier puder 1/3 szkl
migdały zmielone 4 łyżki
mąka kukurydziana 1 łyżka
jaja 1 szt
żółtko jajek 1 szt
likier 1 łyżka
owoce sezonowe 600 dag
galaretka 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem i owocami

Ciasto:

Mąkę, masło, cukier, szczyptę soli i żółtko dodać na stolnice i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zapakować w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Krem:

Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać  mielone migdały, mąkę kukurydzianą, jajko, żółtko i likier, dodawaj je bardzo powoli do ubitego masła.

Formę (22-24 cm) do tarty posmarować masłem, wyłożyć ciastem i na nie wyłożyć krem. Piec 20 minut w 220 stopniach.

Przygotować galaretkę według przepisu i ostudzić. Przygotować dowolne owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest, morele -co lubicie), pokroić je w plasterki lub w całości ułożyć na kremie.

Zalać tężejącą galaretką i 3 godziny chłodzić w lodówce.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak