Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta maślana z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 20 dkg
masło 17,5 dkg
śmeitana 100 ml
sól
cukier 10 dkg
jabłka 1 kg
rodzynki 5 dkg
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: tarta maślana z jabłkami

mąkę, sól i 8 dkg cukru wysypujemy na stolnice, dodajemy 12,5 dkg masła i śmietanę. Wszystko siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chowamy do lodówki na godzinę - zawijamy w folię spożywczą. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę dość dużą. Ciastem wylepiamy formę do tarty dokładnie ugniatając, nakłuwamy ciasto gęsto widelcem i wstawiamy na 15 minut do 200 stopni. po wyciągnięciu nakładamy jabłka na ciasto bardzo gęsto, posypujemy resztą cukru, dodajemy rodzynki i cynamon. Resztę masła roztapiamy i polewamy nim jabłka na tarcie. Wkładamy na 35 minut do 200 stopni. Dobrze jest podpiec dół tarty mocniej!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 04.02.2012 09:08
pysznosci
Emilia22 23.02.2011 14:33
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak