Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata piwna do szynki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo STRONG 700 ml
natka kolendry 1 garść
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 6 g
kolendra 6 sztuk
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
cząber 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata piwna do szynki

Do moździerza wrzucamy kolendrę, pieprz kolorowy, ziele angielskie, cząber, gorczycę i całość ucieramy. Natkę kolendry drobno szatkujemy. W misce łączymy piwo, zioła z moździerza, natkę kolendry oraz liść laurowy. Dodajemy jeszcze sól zmiękczającą mięso i całość dokładnie mieszamy. Ilość składników jest na 1,6 kilowy kawałek szynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 06.04.2012 21:57
fajna marynata
Sylwia56
Sylwia56 16.01.2012 17:31
pycha
BernadettaP 06.01.2012 17:36
Super marynata to podstawa dobrej szynki :)
Motorek 25.02.2011 00:29
super pomysł
pacpaw 24.02.2011 17:11
Marynowała się ok. 24 godzin (zakupy w sobotę rano, obiad w niedziele po południu). Następnie jedna szynka ta (1,6kg) była pieczona, a druga (mniejsza ok.0,7) smażona i duszona. Przepisy dodam niedługo :o)
jolajka 24.02.2011 14:34
czy tylko noc wystarczy na marynowanie?
pacpaw 23.02.2011 20:56
w sobotę była marynowana, w niedzielę pieczona ;o)
Jolanta_P-S 23.02.2011 18:11
o widzę po pierwszym zdjęciu, że szynka już się marynuje;)
Wafelek2601 23.02.2011 11:39
koniecznie wypróbuję
Gosia40 23.02.2011 11:36
ciekawa propozycja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak