Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa żurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żurkowy 500 ml
kiełbasa podwawelska 15 dag
kiełbasa śląska 15 dag
kiełbasa zwyczajna 15 dag
boczek 20 dag
ziemniaki 4
Liść laurowy suszony Prymat 3
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
czosnek ząbki 3
kminek Prymat 1 szczypta
marchewka 2
seler 1/2
kostka rosołowa 1
biała kiełbasa 3
jajko ugotowane na twardo 4

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa żurek

Do zimnej wody wkładamy marchewkę oraz seler i stawiamy na mały ogień. Gdy zacznie się gotować dodajemy białą kiełbasę, kostkę rosołową, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy. W międzyczasie kiełbasy kroimy w pół-plasterki i prażymy na patelni. Gdy biała kiełbasa się ugotuje wyjmujemy, kroimy w plasterki, a do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki. Podczas gdy ziemniaki się będą gotować w moździerzu ucieramy drobno pokrojony czosnek z majerankiem oraz kminkiem. Gdy ziemniaki będą lekko miękkie do zupy wlewamy żur, dodajemy prażoną kiełbasę oraz kiełbasę białą, pokrojony w paski boczek (jeśli boczek będzie tłusty można też wyprażyć) oraz majeranek i kminek wymieszany z czosnkiem. Gotujemy ok. 10-15 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 23.02.2012 17:42
smaczny
anulka69 13.12.2011 09:21
ale pycha
Izabela/bella81 06.05.2011 10:07
coś pysznego
IZABELA29 24.02.2011 14:25
pysznie aż mam chęć zrobić.
pacpaw 23.02.2011 20:54
omlet zrobiony czeka na dodanie do księgi, ale po kolei. Mam kolejkę zdjęć i przepisów do dodania :o)
Jolanta_P-S 23.02.2011 18:08
też dzisiaj miałam żurek, ale że przepis już mam to nie wrzucałam zdjęć;) a gdzie te obiecane omlety? ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak